ENDONEZYA’YA GELECEK VATANDAŞLARIMIZIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Cakarta Büyükelçiliği 25.11.2024

VİZE UYGULAMASI

- Endonezya’ya turistik amaçla gelecek Umuma Mahsus (Bordo) ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türk vatandaşları 30 gün ikamet süreli turistik giriş vizelerini varışta havalimanlarında alabilmektedir (Visa on Arrival). Vize ücreti 500.000,- Endonezya Rupisi’dir (yaklaşık 35 ABD Doları). Ödeme nakit olarak Endonezya Rupisi veya ABD Doları ile yapılabilmektedir.

- Endonezya’ya varışta vize alınabilmesi için Endonezya’dan dönüş biletinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

- 30 gün ikamet süreli varışta vize (turist vizesi), vize ikamet süresi bitmeden başvurulması koşuluyla Endonezya’dan çıkış yapılmadan ikamet edilen bölgedeki Endonezya Göç İdaresi makamlarına başvurularak bir defaya mahsus 30 gün ikamet süreli uzatılabilmektedir.

- 30 gün ikamet süreli turistik vize Endonezya’ya gelmeden önce internet üzerinden de alınabilmektedir. https://evisa.imigrasi.go.id

- Turistik vize dışındaki vizelerin (çalışma, eğitim/öğrenim, uzun süreli ikamet, vb.) ne şekilde verildiği hakkındaki soruların vize başvurusu yapılacak Endonezya dış temsilciliğine yöneltilmesi gerekmektedir.

- Bali Eyalet Hükümetinin almış olduğu karar uyarınca 14 Şubat 2024 tarihinden itibaren Bali'ye gelecek tüm yabancı uyruklu turistlerden 150.000,00- Endonezya Rupisi (yaklaşık 10 ABD Doları) vergi (foreign tourist levy) alınmaya başlanmıştır. (Detaylı bilgi için: https://lovebali.baliprov.go.id)

PASAPORT GEÇERLİLİK SÜRESİ

- Endonezya’ya giriş yapabilmeniz için pasaport sürenizin giriş yapılan tarih itibariyle en az 6 aydan 1 gün daha fazla süreyle geçerli olması gerekmektedir. Bu kural çok sıkı uygulanmakta olup, Endonezya’da çok kısa süre kalacak olmalarını beyan etmelerine ve dönüş biletlerini ibraz etmelerine rağmen pasaport geçerlilik süresi 1 gün eksik olan vatandaşlarımızın ülkeye sokulmadan tekrar geldikleri ülkeye gönderildikleri durumlar yaşanmıştır. Mağdur olmamak için bu hususa çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

VİZE İKAMET SÜRESİ

- Endonezya'da vize ikamet süresi ihlalinde bulunmamaya çok dikkat ediniz. Vize ikamet süresi ihlalinde bulunduğunuz takdirde, ihlalde bulunulan her bir gün için 1 milyon Endonezya Rupisi (yaklaşık 65 ABD Doları) tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. Verilen idari para cezası ödenmeden ihlalde bulunan yabancının Endonezya'dan çıkışına izin verilmemektedir.

- Çıkış sırasında para cezasını ödeyecek maddi imkânı olmayan kişilere süresi 2-3 ayı bulan sınırdışı işlemleri uygulanmaktadır. İhlalde bulunan kişiler sınırdışı işlemleri sırasında fiziki şartları oldukça yetersiz olan göç idaresine ait nezarethanelerde gözaltında tutulmaktadır. Mağdur olmamak için vize ikamet sürenizi geçirmemeye çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

GÜMRÜK

- Endonezya’ya giriş yapacak tüm yabancıların aşağıdaki linkten erişilebilecek elektronik gümrük beyanname formunu doldurarak, işlemin sonucunda oluşturulacak QR kodunu (cep telefonunuza ekran görüntüsü olarak kaydedebilirsiniz) havaalanındaki gümrük yetkililerine ibraz etmesi zorunludur.

https://ecd.beacukai.go.id/

- Endonezya’ya yolcu beraberinde getirilebilecek nakit döviz miktarı toplamı 1.000.000.000,00- Endonezya Rupisi’ni (hesaplama giriş yapılan tarihteki döviz kuru esas alınarak yapılır / yaklaşık 62.000,00- ABD Doları’na tekabül etmektedir) geçemez. Bu tutarı geçen durumlarda ülkeye giriş sırasında sınır kapısındaki gümrük makamlarına beyanda bulunulması zorunludur. Beyanda bulunmadan ülkeye sokulmak istenen nakit para ve mal/eşya tespit edildiği takdirde gümrük makamlarınca el konularak, adli işlem yapılmaktadır.

- Yurtdışından getirilen cep telefonları, IMEI numaraları kaydettirilmeden 90 gün kullanılabilmektedir. Endonezya’da 90 günden fazla kalacaksanız, telefonunuzun IMEI numarasını havalimanındaki gümrük ofisinden kaydettirmeniz gerekmektedir.

GÜVENLİK

- Endonezya’da, özellikle Bali adasında yabancı turistleri hedef alan gasp ve kapkaç olayları sıklıkla yaşanmaktadır. Bali’ye tatil yapmak amacıyla gelen vatandaşlarımızın bu hususa dikkat etmeleri, özellikle akşam ve gece saatlerinde dışarı çıkılırken pasaportların kalınan otelde güvenli bir yerde bırakılması, üzerinizde çok fazla nakit para bulundurulmaması, sokakta yürürken cep telefonunun ve cüzdanın ulaşılması zor şekilde taşınması önemlidir.

- Özellikle kiraladıkları motosiklet üzerindeki aparatlara cep telefonlarını monte ederek navigasyon uygulaması yardımıyla trafikte seyreden kişilerin cep telefonlarının motosikleti kullandıkları sırada yanlarına yaklaşan başka motosikletli kişiler tarafından çalınması olayı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

- Son dönemde tatil amacıyla Bali’ye gelen birçok vatandaşımız bu tür kapkaç/hırsızlık mağduru olmakta (özellikle cep telefonu hırsızlığı), vatandaşlarımız yerel güvenlik makamlarına şikayet başvurusu yapmalarına rağmen herhangi bir sonuç alamamaktadır.

- Büyükelçiliğimiz Bali adasına uçakla 1,5 saat mesafedeki Java adasında yer alan başkent Cakarta’dadır. Ülkemizin Bali’de herhangi bir dış temsilciliği bulunmamaktadır. Bu nedenle bu tür adli vakalar nedeniyle mağdur olan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize ulaşmaları halinde konu ancak telefon üzerinden ve resmi yazışmayla yerel güvenlik makamları nezdinde takip edilebilmektedir. Bu süreçte pasaportu, telefonu ve/veya parası çalınan vatandaşlarımız zor durumda kalmaktadır.

TRAFİK:

- Turistik amaçlarla Endonezya’ya gelen vatandaşlarımız Türkiye’den almış oldukları sürücü belgelerini ilk 30 gün ek bir belge olmadan doğrudan kullanabilmektedir. Endonezya’da mukim ya da 30 günden daha uzun süre ikamet edecek vatandaşlarımızın ilgili yerel makamlara başvurarak sürücü belgelerini Endonezya sürücü belgesiyle değiştirmeleri zorunludur.

- Endonezya’da trafik ülkemizdekinin aksine sağdan işlemekte olup, bazı trafik kurallarında da ülkeye özgü farklılıklar mevcuttur. Bu çerçevede Endonezya’ya gelen vatandaşlarımızdan araba ya da motor kiralayacak olanların trafik kurallarına mutlak surette riayet etmeleri ve araç kullanırken çok dikkatli olmaları tavsiye olunur.

- Özellikle başkent Cakarta ve Bali adasındaki motorlu taşıt trafiği dünyanın en yoğun motorlu taşıt trafiklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ülkede motosiklet kullanımının çok yaygın olması nedeniyle motosikletle yapılan trafik kazalarının sayısı da oldukça fazladır. Turistik amaçlarla Bali’ye gelen birçok vatandaşımız kol ve bacak kırılmasıyla sonuçlanan motor kazalarına karışmakta, tatillerini hastanede geçirmek zorunda kalmaktadır.

- Ayrıca, yabancı uyruklu kişilerin trafik kazasına karışmaları veya trafikte kural ihlali yapmaları durumunda Endonezya vatandaşlarından daha yüksek tutarlı para cezalarına çarptırıldığına şahit olunmaktadır.

SAĞLIK

- Endonezya’da yabancı uyruklu kişilere sunulan sağlık hizmetleri çok pahalıdır. Bu nedenle Endonezya’da bulunacağınız süreyi kapsayan sağlık sigortası yaptırılmasını tavsiye ederiz.

Endonezya’ya sağlık sigortası yaptırmadan turistik amaçlarla gelen vatandaşlarımız, olası bir yaralanma ya da acil sağlık durumu nedeniyle hastaneye başvurduklarında çok fahiş fiyatlarla karşılaşmakta, acil müdahale gerektirse dahi hastane yetkilileri ödeme garantisi almadan gerekli sağlık hizmetini sunmamaktadır.

Örneğin, yakın zaman önce bir motor kazası nedeniyle kolu kırılan ve zorunlu olarak ameliyata alınması gereken bir vatandaşımız 206 milyon Endonezya Rupisi (yaklaşık 13.500,00- ABD Doları) hastane faturası ödemek durumunda kalmıştır.

DİĞER

- Tayland’dan Endonezya’ya gelmeyi planlayan vatandaşlarımızın, Tayland’da yasal olarak satılan içerisinde uyuşturucu madde ihtiva eden şekerleme, ilaç ve benzeri maddeleri beraberlerinde Endonezya’ya getirmemeleri çok önemlidir. Endonezya’da uyuşturucu madde bulundurmak, kullanmak ve yasa dışı ticaretini yapmak en ağır suçlardan biri olup, üzerlerinde 50 gram gibi çok küçük miktarda uyuşturucu maddeyle dahi yakalanan vatandaşlarımızdan 2 ila 6 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılanlar olmuştur.

Özellikle Endonezya’nın Bali adasına Tayland’dan direkt gelen uçakların yolcuları daha sıkı bir gümrük aramasına tabi tutulmaktadır. Tayland’da satın aldıkları bu tür maddeleri bilerek ya da bilmeyerek beraberlerinde bulunduran vatandaşlarımız, havaalanında gözaltına alınmakta, haklarında başlatılan soruşturmalar 3-4 ay sürmekte, soruşturma süresi boyunca fiziki şartları oldukça kötü nezarethane ve tutukevlerinde gözaltında tutulmakta ve soruşturma sonucunda ağır para cezalarına çarptırılmaktadırlar.

(NOT: Endonezya makamları yabancılara yönelik vize uygulamalarında sıklıkla değişiklikler yapabilmektedir. Bu nedenle seyahatinizden önce ikamet ettiğiniz ülkedeki Endonezya temsilciliklerinden de bilgi temin etmeniz yararlı olacaktır. Yukarıdaki bilgilerle çelişen bir durum sözkonusu olursa, Endonezya Temsilciliğinin yönlendirdiği şekilde hareket ediniz.)

Atatürk

Prof. Dr. Talip Küçükcan Büyükelçi
Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:00 / 13:00 - 16:00

Konsolosluk Şubesi çalışma saatleri: 09:00-12:00
1.01.2025 2.01.2025 Yeni Yıl
27.01.2025 28.01.2025 Miraç Kandili
28.01.2025 30.01.2025 Çin Yeni Yılı
28.03.2025 30.03.2025 Hindu Sessizlik Günü (Nyepi)
31.03.2025 7.04.2025 Ramazan Bayramı
31.03.2025 2.04.2025 Hz. İsa'nın Dirilişi (Paskalya)
18.04.2025 19.04.2025 Kutsal Cuma (Hristiyan Bayramı)
1.05.2025 2.05.2025 İşçi Bayramı
12.05.2025 14.05.2025 Buda'nın Doğum Günü (Waisak)
29.05.2025 31.05.2025 Hz. İsa'nın Göğe Yükselişi
1.06.2025 2.06.2025 Milli Prensipler Günü
6.06.2025 10.06.2025 Kurban Bayramı
27.06.2025 28.06.2025 İslami Yeni Yıl
17.08.2025 18.08.2025 Endonezya Bağımsızlık Günü
5.09.2025 6.09.2025 Hz. Muhammed'in Doğum Günü
29.10.2025 30.10.2025 Cumhuriyet Bayramı
25.12.2025 27.12.2025 Noel